Pagini

luni, 19 iulie 2010

Singurătatea bărbatului...

Am afirmat în blogul anterior că femeia trăieşte o altă dimensiune a singurătăţii în raport cu bărbatul.  Aşa cum am mai spus, n-aş vrea să desconsider sentimentele bărbaţilor. De aceea revin cu o explicaţie  încercând să expun câteva argumente ce m-au determinat să afirm că bărbaţii nu trăiesc la fel de devastator drama singurătăţii .
Am spus că femeia traieşte mult mai profund singurătatea, probabil şi pentru că am tendinţa să trec prin simţirea mea proprie, un sentiment al majorităţii femeilor singure. Pe de altă parte femeia trăieşte toate sentimentele cu o altă intensitate faţă de bărbat, simte mult mai profund şi mai copleşitor.

Mergând pe acest raţionament am concluzionat, că dramele bărbaţilor în materie de singurătate sunt mai puţin devastatoare decât ale femeilor.
Pentru ca tabloul să fie complet, am observat, că există şi o diferenţă de imagine a trăirile celor doi, a modului de manifestare. Femeile, marea majoritate, se exteriorizează, se lamentează tuturor celor ce le ies în cale, se dau cu capul de pereţi, îşi plâng de milă întristate şi copleşite de durere, pe când bărbaţii, unii par de piatră, alţii afişează superficialitate nedând importanţă problemei, alţii maschează foarte bine durerea pentru a nu părea vulnerabili. De aici şi imaginea probabil greşită a bărbatului singur. Pare mult mai stăpân pe el în raport cu o femeie “vulnerabilă şi neajutorată”.

Un alt argument ce-l  face pe bărbat să pară nepăsător în faţa singurătăţii, este acela că bărbatul îşi găseşte mult mai repede un refugiu în ceva, eventual într-o altă femeie sau mai multe, temporar până se reglează acasă relaţia, sau atunci când este singur fizic, până când va găsi ceva ce i se potriveşte. Femeia în schimb, gândeşte de două, trei sau chiar mai multe ori până face un pas înafara casei. Nu spun că nu există şi femei disperate ce ”zburdă” repede peste pârleazul casei. În contextul acesta mi-ar plăcea să cred că exista totuşi o decenţă a disperării.

Ceea ce am descris până acum poate fi o imagine a unei singurătăţi mai mult sau mai puţin reale, dar dacă judec extrem de raţional, fără urmă de emoţie, aş spune că nu există un model al tabloului numit singurătate. Fiecare, femeie sau bărbat, trăieşte în felul lui, sentimentul putând lua valori de la dramă până la nepăsare totală în funcţie de interioritatea fiecăruia.

6 comentarii:

  1. Dramaticul singuratatii,si femeile si barbatii il traiesc la intensitati asemanatoare..si se intampla asa,pentru ca si unii si ceilalti au acelasi dram de suflet in ei,continand acceasi substanta despre a carei natura nu voi vorbi acum..

    Experienta ta (poate nu e cazul la tine) sau doar a uneia dintre femei,ori inchipuirea literara a unei femei a aspectului dramatic generat de singuratate,(si nu numai),nu-s suficiente pentru a conchide feminist ca numa’ muierea este dramatic coplesita de chestiune..
    Asa se poate spune si despre barbatul ce clameaza partinitor dramaticul respectiv..

    Expunera artistica,ori narativul,sau alte forme de “marturisiri” ale tribulatoriului ce copleseste mintile si sufletele oamenilor(femei si barbati) exprima si-l arata plenar si nud, unii creatori.. barbati..precum :Dostoievski,Sofocle,Shakespeare,Eminescu,Bacovia,Bach,Van Gogh..etc
    Sigur as aminti aici si aspecte din largul cadru psihologic ce afirma stiintific ideea ce-o sustin mai sus,dar iar nu-i cazul sa innegresc pagina ta de comentarii cu exempificari..

    Ar mai fi ceva de adaugat…in mai toata fenomenologia livreasca intalnim si aspecte unice in care sunt redate frumos si convingator,inaltatorul momentelor de singuratate..pentru ca,e bine si corect sa amintim si de acest aspect ce a miscat lumea inspre iluminari si dumiriri autentice..si tu stii asta!
    Dar despre acesta aspect te las pe tine sa scrii,desigur,de vei dori asta…
    Si-ti sugerez prieteneste sa privesti bine in cele scrise de catre tine in acest,mai degarba eseu,si cu siguranta vei vedea si contradicoriul ideilor tale,chestiune ce nu te caracterizeaza!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce minciuni feministe! ai inversat rolurile. Barbatii sunt cei care sunt mai singuri si care sufera mai mult, sentimentele femeile sunt mult mai superficiale fiindca ele sunt mai sociabile si mai manipulatoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lex... te rog sa mai citesti o data pentru a intelege esenta cuvintelor, altfel dai dovada de superficialitatea despre care vorbesti...
    Esenta textului este urmatoarea: am spus ca desi initial am fost tentata sa fac diferente intre barbat si femeie, am revenit si am spus ca... barbatii par mai putin afectati de singuratate pentru ca nu arata acest lucru, nu se manifesta in exterior, ei traiesc drama mai mult in interior, de aici si impresia gresita ca barbatii traiesc singuratatea la o alta dimensiune... in schimb femeile isi trambiteaza singuratatea in gura mare peste tot, astfel reusind sa impresioneze si sa creeze o imagine supradimensionata a dramei lor... Realitatea este ca si barbatul si femeia traiesc singuratatea devastator, dar fiecare in felul lui... si asa cum nu exista o reteta a iubirii, nu exista nici o traire standard a singuratatii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare rau, nu vreau sa crezi ca am inteles gresit textul tau. Dar eu cred ca barbatii traiesc mult mai intens singuratatea si suferinta, fiindca pe ei se pune mai multa presiune sociala sa fie realizati in toate domeniile. Un barbat esuat nu este respectat de nimeni insa o femeie esuata nu este blamata la fel de rau, fiindca exista mult mai multe asteptari de la un barbat.

    Femeile nici nu prea traiesc in singuratate, sunt mult mai socializate in general.

    Cred si ca barbatii au o intensitate mai mare in sentimente fiindca ei au fost si cei mai mari poeti, scriitori si muzicieni. Femeile sunt mai mult capabile de relationare directa, d-aia par mai emotionale dar nu cred ca e asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da asa e si eu ca barbat traiesc mai intens sentimentele de singuratate decit femeile: ma duc prin baruri cu baietii beau si chefuiesc pina dimineata ,imi urmez cu strictete pasiunile si hobby-urile ,uneori mai merg si pe la curve iar cel mai intens traiesc chestia plingind de durere cind pierde meciul echipa favorita de fotbal

    RăspundețiȘtergere
  6. of sarmanul Lex...argumentul barbatii au fost e pueril ...au fost pentru ca femeile nu aveau drepturi nu pentru ca femeile nu aveau creier.Intradevar sunteti superificiali

    RăspundețiȘtergere